Z letných športov sú vytvorené dobré podmienky pre tenis, rybolov a vodné športy. V zimnom období sú tu vynikajúce možnosti prelyžovanie, ale aj pre zimnú turistiku na lyžiach. K dispozícii sú tri lyžiarske vleky:·Nová Baňa - "VOJŠÍN, dĺžka 380 m, kapacita 600 osôb/hod., upravené svahy, parkovisko.·Malá Lehota - "HUBAČOV ŠTÁL", dĺžka 860 m, kapacita 900 osôb/hod., upravené svahy, parkovisko, skiservis, občerstvenie.·Veľká Lehota - "DROZDOVO", dĺžka 600 m, kapacita 850 osôb/hod, upravené svahy, parkovisko, občerstvenie. Pre zimnú turistiku na lyžiach sú k dispozícii dve trasy dlhé 21 a 22 km. Región poskytuje široké možnosti ubytovania v chatách asúkromných penziónoch.Naša škola svojím vzdelávacím programom pripravuje odborných a kvalifikovaných zamestnancov v oblasti podnikania v obchode,turistike a cestovnom ruchu a gastronomických služieb.Na základe analýzy potrieb a požiadaviek trhu práce a analýzy práce školy sme identifikovali všetky pozitíva a negatíva školy, ktorénám signalizovali, čo všetko máme zmeniť, čo ponechať tak, aby náš výchovno-vzdelávací proces mal stále vyššiu a vyššiukvalitatívnu úroveň, identifikovali sme množstvo zamestnaneckých príležitosti pre našich absolventov v rôznych gastronomickýchzariadeniach. Môžu sa uplatniť v rôznych pracovných pozíciách ako kuchár, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu aspoločného stravovania. Ochota zamestnávateľov ich zamestnať po ukončení vzdelávacieho programu je viac než ústretová. Silné stránky školy:* záujem uchádzačov o štúdium (predpoklad naplnenia prvých ročníkov),* komplexnosť školy a jej poloha (škola, stravovacie zariadenie, športový areál),* kvalita a skúsenosť pedagogických zamestnancov,* ďalšie vzdelávanie pedagogických zamestnancov,* dobré vybavenie štandardných a odborných učební, kabinetov (učebne sú využívané v čase mimo vyučovania občanmi Novej Bane),* zabezpečenie odborného výcviku vo svojich gastronomických prevádzkach a zmluvných gastronomických zariadeniach,* vzdelávanie integrovaných žiakov,* záujem podnikateľských subjektov o absolventov študijného odboru,* poskytovanie služieb zákazníkom,* záujem žiakov o získavanie jazykovej spôsobilosti hlavne v anglickom a nemeckom jazyku (záujem žiakov sa prejavuje v ich účasti na na letnej praxi študentov v zahraničí – Nemecko, Grécko, Kréta, Cyprus).Príležitosti školy:* uplatnenie absolventov školy v gastronomických zariadeniach v našom regióne,* dobré uplatnenie našich absolventov v zahraničných gastronomických prevádzkach (kontakty sa vytvárajú počas žiackych stáži),* otvorenie nových študijných odborov v odbore cestovného ruchu,* ďalšie vzdelávanie učiteľov,* zavádzanie vyučovacích metód,* spolupráca so vzdelávacími inštitúciami,* dobrá a funkčná spolupráca so zamestnávateľmi,